Dørene åpner:20:00
Konsertstart:21:00
Billetter: 100/60 + avg

Dans for voksne

Moukhtabar Ensemble ? IRTIJAL tour, med gjester:

Per Zanussi, Kjetil Møster, Jacob Westergård, Stian Westerhus, Bjarne Larsen, David Stäckenes m/fl.

i samarbeid med Sound of Mu, Cinemateket og Konstmuséet i Ystad

IRTIJAL er den nye, eksperimentelle lydbølgen fra Beirut. Bak navnet er både en festival og en gruppe multi-improv-artister som både spiller og lager video og film, driver egne selskap om reiser viden om med kunsten sin. Som gruppe heter de Mukthabar Ensemble: Christine Sehnaoui: altsax, Sharif Sehnaoui og Charbel Haber: gitar, Mazen Kerbaj: trompet, Jassem Hindi : elektro-akustiske instrumenter, Raed Yassine: kontrabass, Bechir Saade: bassklarinett, fløyte. Det siste medlemmet er alltid en gjesteartist på slagverk. Christine Sehnaouis kvartett Rouba3i er en gruppe i gruppa, med broren Sharif og Mazen Kerbaj og en åpen plass til en perkusjonist. Med Ingar Zach på perkusjon, ga de ut Bustros Sessions, som The Wire anså som en av 2005s 12 beste improv-plater.

Festivalen IRTIJAL har pågått siden 2000. Buzzen omkring den og folka bak har vokst kontinuerlig mens de har beveget seg mot den nye musikkens internasjonale forkant. Christine Sehnaouis siste soloskive ble listet blant fjorårets ti beste utgivelser i The Wire, og oppmerksomheten steg da hun kuraterte en DVD-samling med ny arabisk videokunst som ble gitt ut i Frankrike tidligere i år.

Medlemmene av Moukhtabar og IRTIJAL jobber uten noen tradisjon bak seg. Det de har bygd opp har de bygd helt fra grunnen, med all motstanden dét som regel fører med seg, og under forhold der de fleste vel spør seg hva som egentlig er viktig. IRTIJAL er arabisk for improvisasjon, og er kanskje nettopp en essensiell sak i en verden der alt er usikkert, slik kanskje kunsten er det der følsomheten må søke ly?

Artistene er invitert til Sverige av Kunstmuséet i Ystad, der de vil gjøre plateopptak og spille med andre artister som Lise Lotte Norelius, David Stackenäs, Jakob Riis, Amit Sen og Mats Gustafsson i tillegg til berlinergitaristen Annette Krebs. Et veritabelt stjernelag, altså. Derfra berer det til Stockholm og Oslo for flere konserter og filmframvisning.

Ideen med prosjektet er å etablere kontakt med den nye musikkscenen i Beirut og bygge opp et nettverk der svenske, tyske, norske, danske, libanesiske musikere deltar og som strekker seg over Beirut, Sverige, Berlin, Paris og Oslo.